onsdag 24 november 2021

6 noveller från Seraf Förlag.

Nu har jag äntligen fått tummen ur och läst de 6 noveller som jag köpte från Seraf Förlag i augusti/september. Som ni vet är jag ju lite skeptisk till noveller på grund av att de är så korta. Jag tycker det är svårt att hinna skapa ett band till karaktärerna på så få sidor, men å andra sidan stöter man aldrig på långdragna och tråkiga detaljer, för det finns liksom ingen plats för det i noveller. På så sätt är de ju bra!

Lite kort om novellerna:
Midvinterköld av Alicia Ekström handlar om Elsa vars by blir terroriserat av Gammelfolket. De styrs av kung Vinter och varje julaftonsnatt kommer de för att hämta guld på spiselkransarna. De som inte kan betala för sig får istället sätta livet till. Elsa har själv upplevt hur onda de är, då de tog hennes föräldrar en natt och lämnade Elsa och hennes bror föräldralösa.
En julaftonsnatt bestämmer sig Elsa för att slå tillbaka. Hon ska döda kung Vinter om det så är det sista hon gör. Med sin fars gevär stadig i händerna väntar hon på hustaket tills hon ser skuggorna som tar sig nedför himlen och närmare skorstenen. Hon är redo. Nu ska vintern äntligen ta slut.

En andra chans av Emilie Beijer handlar om Miriam som är med om en bilolycka. Det sista hon minns är kraschen och vad hon önskade precis innan sin död. När hon sedan vaknar upp i en kropp som inte är hennes och i en värld annorlunda från den hon lämnat, inser hon att hon fått en andra chans.
Men tillvaron är långt ifrån idyllisk. Det är en värld där kungliga och de med makt lever i välstånd högt ovan marken, medan de på de lägre nivåerna kämpar om överlevnad. Kan hon skapa sig ett nytt liv och en ny framtid? Inte enbart för sig själv utan för dem alla?

Helaren (Transcendent del 2) av Madelene Lundvall handlar om Erica som försöker gå vidare i livet efter den tragiska bilolycka som tog sambons liv. Men hon kan inte glömma synen hon hade efter kraschen. Ett landskap av eld och aska och ljudet av sambons förtvivlade skrik. Veckor senare är det nu något som bevakar henne och sonen, hon känner sig förföljd och iakttagen. Var synen en dröm eller verklighet?

Där solen möter månen av Caroline Hurtig handlar om Nandina av dagen som är en solkrigare. Varje skymning och gryning förväntas hon slåss mot nattens krigare så att ljuset varar längre än mörkret under dygnets timmar. Men Nandina har en hemlighet, hon avskyr inte natten som sina fränder. Som barn beundrade hon den och älskade en pojke av natten. En pojke med månljus i sina ögon och stjärnglans i sitt leende. Trots att han svek henne kan hon inte glömma honom. Men kommer de nånsin att mötas igen?

Levande död av Gabriella P. Kjeilen handlar om ett Sverige i krig och experiment som utförs i ett försök att skapa starkare soldater som kan beskydda landet. Men vad händer när människorna skapar en ras starkare än sig själva?

Utsidan av Jennifer Johansson handlar om den virtuella världen Mediora, där Johan kan vara sig själv. Där han inte är Moa längre. Istället är han den person på utsidan som han vet att han är på insidan. En dag springer han in i en kvinna, den vackraste han någonsin sett. Hon påstår att de redan känner varandra och att Johan har varit saknad i flera år.


Jag måste säga att varje novell höll en väldigt hög standard och var så kul att läsa, just för att de var så annorlunda och originella. De var alla riktigt bra, men sen finns det ju alltid några som faller en mer i smaken av någon anledning. För mig var det Midvinterköld, Helaren och Där solen möter månen. Den första var så annorlunda, vilket jag tyckte var riktigt roligt. Man tänker ju inte på onda varelser som tar folks liv mitt under julen. Den andra var intressant just för att det handlade om änglar, demoner, helvetet, himlen och nefilim. Jag har alltid dragits till det. Den tredje var bra för språket var så tilldragande och vackert. När jag läste den tänkte jag "Men varför har ingen kommit på det här förut?". Idén var så fantastisk och originell! Jag önskar dock att allihopa hade blivit till ordentliga böcker, för världarna och historierna var riktigt spännande. Det känns som att det finns mycket mer att berätta.

Hur som, en bra upplevelse av 6 st fantasifulla och originella noveller. Kan verkligen rekommendera dem, de är så läsvärda!

Vad tycker ni om noveller? Har ni några favoriter?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

6 noveller från Seraf Förlag.

Nu har jag äntligen fått tummen ur och läst de 6 noveller som jag köpte från Seraf Förlag i augusti/september. Som ni vet är jag ju lite sk...